måndag 15 december 2014

Advent och Lucia

Advent

Advent är veckorna närmast julen. Adventstiden börjar den första söndagen i december och slutar på julafton. I den kristna traditionen är advent en tid där man förbereder sig för julen, ordet advent betyder  'ankomst' på latin vilket gör att de förbereder sig för 'Herrens ankomst* alltså Jesus födelse.Den första advent inleder kyrkoåret det vill säga söndagarna och högtiderna under ett helt år, en del kristna fastar också under advent.


Svenska advents traditioner

Man brukar att tända ett ljus efter varje advent som går tills julafton kommer alltså på varje söndag som går.
Det finns också många som har adventskalendrar som består av 24 luckor där man öppnar en lucka varje dag.



 Lucia

Lucia ingår i den romerska mässans kanon och firas 13 december.
Lucia är en kristen jungfru. En legend om Lucia handlar om att hennes älskare försökte att föra henne till ett 'horhus', de andra som såg Lucia vara i detta horhuset tyckte att hon syndade och hon skulle dömas genom att bränna henne på bål,som dock inte skadade henne, i slutet för att döda henne stötte man ett svärd genom hennes hals. Men hon dömdes inte bara för att hon syndade hon dömdes också för att hon var kristen, det var nämligen så att i det romerska samhället år ca 300 var det straffbart att vara kristen.

Top 5 - Bästa jullåtarna enligt vår grupp

1 Ariana Grande: Santa Tell Me

2 Justin Bieber: Santa claus is coming to town

3 Mariah Carey, JB:All I want for Christmas is you

4 Justin Bieber: Mistletoe

5 Feliz Navidad

FÖRSTA JULEN


Jag ska skriva om den första julen. Om Jesus Kristus födelse. Jesus har spelat stor roll i kristendomen och andra religiösa rörelser där man tror på Jesus. Enlig kristen tradition är Jesus jungfrufödd genom Maria. Även muslimer tror på Jesu jungfrufödelse. Forskarna vet ej exakt vilket år eller vilken dag han föddes.


Allt började när det var en kvinna vid namn Maria, som var en israelisk kvinna. En dag kom en ängel som heter Gabriel. Han sade till henne att inte vara rädd. Han kom till henne och sade att hon skulle föda en son som kallas den högstes sonen (alltså Gud son). Jesus föddes i Betlehem söder om Jerusalem. Och la honom i en krubba, familjen fick besök av dem tre vise män. De kom med tre gåvor, var och en hade en gåva till barnet (alltså presenter) Islam tycker att Jesus är icke Guds son. men de tror på Jesus, men han är en profet för Islam. Han är den sista av alla profeterna alltså den 99 profeten.

Tomten är inte tjock

Vem är det som äter upp kakorna och gröten TOMTEN!!!!!
Barnen sitter och väntar på att han ska komma med sin släde och lämna presenter.
den "runda" tomten som kommer med röd vita kläder han kommer på den 24 december.

Det finns många traditioner men den mest kända måste vara den amerikanska där man började med de röd vita kläderna och namnet Santa Claus som är baserat på Sankt Nikolaus som var en biskop på 300 talet, han beskrevs som en givare då han oftast gav andra pengar eller gåvor.

Den amerikanska tomten med den klädseln sägs komma från Coca cola men det är inte sant då i flera dikter har tomten beskrivit som tjock, med skägg och vit röda kläder.

Här är den vanliga tomten som många klär ut sig till
Många tror att tomten bor på Nordpolen men det är inte samma för alla då man t.ex i Finland tror att han bor längre upp i Finland och i Norge tror man han bor på Grönland
Varje jul kommer han med sin släde och de 9 renarna, han sägs komma in genom skorstenen med presenter och äta upp gröten och kakorna som står och väntar på honom

I Tyskland firar man inte likadant som i Sverige, där delar Sinterklaas ut presenter  på 5-6 December då den 6 December är helgondagen och juldagen är bara en kristentradition


Julgodis& Julbakelser.

 Nu är det dags för julgodis igen

Jul saker som återkommer varje jul är julmat, med bland annat risgrynsgröt, julskinka, julbord,lussekatter, julmust, julstädning och julgodis. 

 Under julen så brukar många som firar jul baka julgodis/ julbakelser eller aå brukar man köpa julbakelser och julgodis. Man brukar oftast också dekorera julgranen med julgodis en av dekorationerna på julgranen brukar oftast vara polkagris. 

Här är några exempel på julgodis och julbakelser.

Julgodis:

- Brända mandlar.
- Chokladtryffel.
-  Ischoklad.
- Knäck i små formar eller papperstrutar (knäckstrutar)
- Marsipan ( Även om marsipan går att göra själv är det vanligt att köpa färdig som man formar.).
- Polkagris.
- Äppelklubbor. 

Julbakelser:

-Pepparkakor.
-Pepparkaksuhus.
-Lussekatter. 
-Julkonfekt. 
- Knaelskorpor.
-Finskajulstjänor.
- Chokladknäck.

Här är några recept på julbakelser.

Mandlar:
http://www.recept.nu/leila_lindholm/efterratter_och_godis/notter/branda_mandlar/

Knäck med choklad:
http://www.recept.nu

Pepparkakskulor:
http://www.arla.se

Kola:
http://www.arla.se/

Julfilmer:)

Det här är tre julfilmer till familjen som jag rekomenderar

1:a Grinchen julen är stulen

Handling: Högt uppe över staden Whoville bor den grinige och ensamme Mr. Grinch vars hjärta är två nummer för litet. Alla de glada invånarna i Whoville älskar julen och är i full färd med att förbereda en härlig fest.

Men om det finns något som Grinchen hatar så är det julen. Han står helt enkelt inte ut med den. Och plötsligt får han en riktigt vidrig idé. Han bestämmer sig för att klä ut sig, ta sig ned till Whoville och en gång för alla göra slut på det irriterande julfirandet.

Här är en kort trailer på filmen.


2:a En julsaga
Filmen handlar om: Det hjärtevärmande och högtflygande äventyret tar sin början när tre spöken tar den snåle och girige Scrooge på en oväntad resa, där han snart upptäcker den sanna meningen med julen. Låt den rörande historien bli en del av din jultradition och sprida glädje och värme nu och i framtiden

Här är en kort trailer på filmen


3:e och den sista heter Jack Frost
Handling: Vad skulle du göra om din snögubbe kom till liv? Och vad skulle du säga om snögubben påstod sig vara din pappa? Musikern Jack Frost får en andra chans att vara den familjefar sonen Charlie saknade innan Jack dog i en bilolycka.

Trots den otympliga formen visar sig Jacks nya skepnad vara en utmärkt vän i snöbollskrig, vilda slädjakter och i hockeyträningen! Frågan är bara hur man bäst förklarar för sin mamma och sina vänner att ens far kommit tillbaka som en snögubbe. ”Jack Frost” är en varm komedi för hela familjen, med roliga specialeffekter. Michael Keaton, Kelly Preston och Mark Addy spelar huvudrollerna.


Här är en kort trailer på filmen.

Julfilmer

Julfilmer brukar man titta på under julen. Det kommer många julfilmer under julen. En svensk tradition är att man brukar kolla på Kalle anka under julen.
Här är några filmer som jag rekommenderar och tycker om: Grinchen, Jack Frost, Sunes jul och Elf. Jag tycker att julfilmer är roligt att kolla på eftersom det gör så att man kan spendera tid med familjen.

torsdag 11 december 2014

Roliga julklapps rim!

Nu tänkte jag skriva om roliga rim till julen. 
Först ska ni få se några fina julbilder som jag hittade 
--->här<---



Nu går vi vidare till ämnet, här kommer några rim som jag tyckte var roliga :

- En äkta krokodil, för äkta smak och stil, kostade faktisk mer än en tia, ingen billig kopia.
Detta rimmet är om en träja men det funkar bra för något annat.

- Jag tror nog allt, att det i vinter blir kallt, ta nu dessa så du inte fryser, när du är ute och månen lyser.
Detta rimmet är till för vantar.

- Med denna kan du springa och ha kul, det är något du har önskat dig varje jul.
Och detta är för en hund.

Om man vill hitta på ett nytt rim måste man först komma på vad man ska rimma om, sedan måste man hitta ett ord som rimmar till det ordet man vart, och om man inte kom på något som rimmade så kan man gå in på denna länken

Tips på bra julrim!

Här kommer jag att skriva om julklappsrim. Även ge tips på hur man kan göra om man vill skriva egna!


En bra sida med julklappsrim finns här! Där kan du hitta olika julklappsrim, om du inte vill skriva ett eget. Några exempel på julrim från länken:

Denna bok har inga mord, ingen kärlek och inga ord.
-plånbok

Fast den mycket pengar kostar, står den bara där och rostar.
-brödrost

Lycka är att ge, var det nån som sa. Men med denna ska du bara ta och ta.
-digitalkamera




Lär dig de hemliga knepen och bli expert på julrim på sveriges radios hemsida.

Vid ett julbord finns inga svärord :)

I sverige så varierar julbordet beroende på traditioner och familjens ide av ett typiskt svenskt julbord.
Ett svenskt julbord är mycket annorlunda än Téx ett Engelskt julbord.
Ett typiskt svenskt julbord har: köttbullar, prinskorvar, julskinka, lax, inlagdsil, och Janssons frestelse.Julbord är en tradition i hela sverige.
Julbord serveras i skolan och på vissa jobb.
Jag tycker att julbord är en väldigt fin tradition.

Julen i USA

Jag ska berätta för er hur det är att fira jul i USA :).
I USA firar man jul på juldagen (25 dec), engelska ordet "Christmas" betyder "Christ´s mass".
I USA Har man väldigt många dekorationer som t.e.x bilderna under. Jag har själv bott i USA och min mamma har fortfarande mycket jul pynt från USA, pynten är unika om man ska jämföra med dem svenska pynten som är ganska "enkla". Utanför många amrikanares hus är det många ljusdekorationer och ibland tomten, en snöman eller en ren också, ibland blir det ganska överdrivet.

Eftersom att många från andra länder bor i USA så serverar man olika rätter i olika familjer, men det vanligaste är: kalkon, skinka, eller gris med potatis mos och sky.















Här har vi två exempel på två hus i USA
















Video på bilder tagna i USA innan jul.
Källor: http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas http://www.whychristmas.com/cultures/usa.shtml

  Nu är det jul igen!

Jag ska skriva lite intressant om julgranen som nästan alla har hemma när det är jul. På en julgran i Sverige så brukar man hänga upp alla julkulor som brukar vara i många fina färger! Man brukar också hänga upp polkagrisar. Den första julgranen som vi känner till fanns 1741 på Stora Sundy i Södermanland, hos familjen Wrede-Sparre. Den blev mer normal eller mer allmän runt 1800-talet så det tog cirka 20 år tills det blev normalt i vårat kära lilla land. De första granarna var oftast små och hängdes i taket eller ställdes på ett bord i t ex ett vardags rum.




Såhär kan det se ut hos en familj som firar jul.
Svenskar ser det som det mest svenska prylen i ens hem men det är ju
ursprungligen från Tyskland och Schweiz där de redan fanns i slutet av 1600-talet. De spred ut det till frankike också från 1500 till 1600-talet.
        Jag använde mig utav de här hemsidorna som då är mina källor http://skogssverige.se/julgranar/historia 

onsdag 10 december 2014

Nu är det jul igen :)

Här kommer era inlägg att hamna :) Ha med följande i ditt inlägg:

1. En passande rubrik som lockar till läsning!
2. En kort text om ditt ämne. Kontrollera dina källor och ange dem i din text.
3. En eller fler bilder om ditt ämne. På Fotofinnaren hittar du länkar till bilder som får användas för undervisningsbruk. Läs noggrant vad som gäller för bilden. Fler länkar finns här.
4. Lägg in minst en länk i din text.
5. Infoga en passande video.
6. Se till att din layout ser snygg och tydlig ut.

Jul på Liseberg. Foto: A.Herdberg